De SDGHUB studio vormde 28 september het podium voor een Cyber security symposium georganiseerd door dcyper en NWO. In een tweetal expert-panels over werd gesproken over digitale autonomie in het kader van de cybersecurity onderzoeksagenda, en over een leven lang leren in het kader van de cybersecurity onderwijsagenda. De panel discussies werden voorafgegaan door de uitreiking van de Cyber Security Research Paper Awards 2020.
Op 1 oktober komt een einde aan het in april 2016 opgerichte platform dcypher (Dutch cybersecurity platform for higher education and research). Stan Gielen, voorzitter van de Raad van Bestuur van NWO, deed de aftrap van het mini-symposium en keek terug op vijf jaar dcypher. “Als NWO zijn we blij met de resultaten”, zei Gielen. “dcypher heeft impact gehad op het cybersecurity-onderzoek, heeft bruggen gebouwd en heeft een gemeenschap gecreëerd. Maar nu die gemeenschap volwassen is geworden, is het tijd voor NWO om zich terug te trekken en de gemeenschap op eigen benen te laten staan, zoals ouders hun kind loslaten wanneer het volwassen is geworden.”
Best paper award
Directeur van dcypher Jan Piet Barthel introduceerde vervolgens de dcypher Security Research Paper Award Ceremony. Het was voor de zesde keer dat de wedstrijd plaatsvond en deze keer streden tien onderzoekspapers, van in totaal zes betrokken universiteiten, om de eer. Een internationale jury selecteerde vier papers voor een presentatie tijdens het symposium en koos uiteindelijk als winnaar het paper ‘RIDL — Rogue in flight data load’ van een groep onderzoekers van de VU Amsterdam en het CISPA Helmholtz Center for Information Security van de Saarland Informatics Campus. Juryvoorzitter Martina Lindorfer van de TU Wien prees de winnende onderzoekers voor het combineren van wetenschappelijke inzichten met een grote impact op de alledaagse wereld. Namens het onderzoeksteam nam Sebastian Österlund van de VU een cheque van € 1.000 in ontvangst. In het paper beschrijven de onderzoekers een omvangrijk datalek in alle Intel-processoren van de laatste tien jaar. Die processoren zitten in ruim tachtig procent van alle computers en servers. Door het ontdekte lek kunnen kwaadwillenden data stelen van computers door mee te kijken met de gegevens die de processor verwerkt. De ontdekking haalde in de lente van 2019 wereldwijd de media en dwong Intel later dat jaar tot aanpassingen in hun chips.
Cyberspace missie dcyper krijgt vervolg
dcypher-directeur Jan Piet Barthel verzorgde de symposium-sluiting, waarin hij alle betrokken mensen en partijen hartelijk dankte. Hij kondigde aan dat dcypher in haar huidige vorm weliswaar op 1 oktober eindigt, maar gelukkig een vervolg krijgt. Hij noemde de missie die dcypher vervuld heeft een cyberspace mission en maakte een vergelijking met ruimtevaart missies. “Net zoals ruimtemissies (Apollo en Spoetnik bijvoorbeeld) opeenvolgende nummers krijgen, zou het mooi zijn hetzelfde bij dcypher te doen. Dan krijgen we een dcypher 2 missie, die de resultaten en verbeteringen die zijn voortgekomen uit de dcypher 1 missie ten volle benut.” Hij sloot af met een succeswens aan dcypher 2.