Het digitale congres vormt op 18 februari de kick-off van de inclusieve aanpak binnen de energietransitie van de provincie Utrecht. Er zijn verschillende panelgesprekken, interactieve deelsessies en informatie over de inclusieve energietransitie.
Wanneer: 18 februari, inloop vanaf 9.45u startprogramma 10.00u
Aanmelden: Je kunt je aanmelden door hier jouw gegevens in te vullen.
Uiterlijk 15 februari ontvang je van ons de instructies met link om digitaal deel te nemen
Organisator: Provincie Utrecht
Sneller naar duurzame energie voor iedereen
Het is ons doel om een inclusieve energietransitie te realiseren. Een energietransitie waarbij het voor iedereen haalbaar en betaalbaar is om mee te doen en te profiteren van opbrengsten van duurzame energieopwekking en energiebesparende maatregelen. Onderzoek (PON Telos, 2020) laat zien dat bij een investeringslast van € 25.000 het aandeel huishoudens met een koopwoning, dat geen eigen geld heeft of leningen kan afsluiten om dit bedrag te financieren, op wijkniveau uiteenloopt van 2,1 tot en met 35,2% in provincie Utrecht. Betaalbaarheid van de energierekening is voor 67.300 huishoudens in totaal een probleem. Het aandeel huishoudens die deze problemen ervaren loopt op wijkniveau uiteen van 2,9 tot en met 29,7%.
De aanpak Inclusieve energietransitie
De kansen en mogelijkheden om mee te doen aan de energietransitie én de gevolgen van niet-participeren daarvan zij niet evenredig verdeeld. De provincie Utrecht wil de energietransitie versnellen op een wijze die voor iedereen haalbaar en betaalbaar is. Hiervoor hebben we de aanpak Inclusieve Energietransitie ontwikkeld. De focus van de Inclusieve aanpak is het ondersteunen van collectieve projecten, die schaalbaar en repliceerbaar zijn. In deze projecten wordt gestreefd naar inclusiviteit, door ervoor te zorgen dat iedereen mee kan doen met het wegnemen van financiële of andere participatie barrières. Kijk hier voor meer informatie over de aanpak of het volledige onderzoek.
Het congres vormt de kick-off van de inclusieve aanpak van de provincie Utrecht. We inspireren je met panelgesprekken, nieuwe methodieken en voorbeeldprojecten. En informeren je over de inclusieve energietransitie en ons programma met activiteiten voor de komende jaren. Er is ruimte voor interactie tijdens de deelsessies en gelegenheid tot digitaal netwerken.
Programma
10:00 – 10:05 Welkom
10:05 – 10:30 Panelgesprek met gedeputeerde Huib van Essen van de provincie Utrecht, Wethouder Astrid Janssen van de gemeente Amersfoort en Joke ten Brink, directeur van Woningstichting Leusden, over de rol van de organisaties in de Inclusieve energietransitie
10:30 – 10:45 De noodzaak en het doel van de inclusieve energietransitie, presentatie verzorgd door Kim Kiszelnik
10:45 – 11:55 Pauze – gelegenheid tot netwerken en inloop breakout sessies
Breakout sessies
10:55 – 11:40 Breakout sessies (je kunt één sessie volgen)
- 1. Participatie van gespikkeld bezit
Susanne Agterbosch van het PON Telos vertelt over een gestandaardiseerde participatieaanpak procesaanpak om gespikkeld bezit woningen in renovatieprojecten van woningcorporaties succesvol te betrekken. In deze aanpak is veel aandacht voor de rollen en afstemming met de stakeholders en effectieve communicatie naar bewoners. De procesaanpak is ontwikkeld in de gemeente Tilburg en wordt toegepast in de gemeente Woerden. Na een toelichting op de aanpak en de projecten, is er ruimte voor een dialoog over participatie van gespikkeld bezit. Tegen welke uitdagingen loopt jouw organisatie aan en zijn er goede voorbeelden om te delen? - 2. Gebouw gebonden dienstverlening
De EBU heeft samen met de gemeente Amersfoort en de provincie Utrecht een instrument ontwikkeld voor een gebouwgebonden verduurzamingsdienst. Stef Roell van de EBU en Hanjo Esselman van gemeente Amersfoort vertellen meer over dit concept. Met een volledige ontzorging, lange looptijden en overdraagbaarheid op een volgende eigenaar-bewoner, maakt deze dienst vergaande renovaties voor Woningeigenaren aantrekkelijk en mogelijk, zonder dat zij zelf hoeven te investeren. Ook bij deze sessie is na toelichting van het project gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan over deze dienst en andere innovatieve financieringsvormen. - 3. Bewonersparticipatie, monitoring & proces
In deze sessie vertelt Gerbert Hengelaar van Next2Company over de participatie- en inclusieradar die ze ontwikkelen samen met gemeente Bunnik. En over de aanpak ‘Samen Regie’ voor succesvolle bewonersparticipatie met casus van Utrecht Overvecht en gemeente Bunnik. Na een toelichting van de projecten is ruimte voor het delen van vragen en ervaringen.
11.40 – 12.00 Afsluiting
12.00 – 12.30 Gelegenheid om verder in gesprek te gaan met de workshopleiders, provincie Utrecht en om met elkaar te netwerken
Aanmelden
Je kunt je aanmelden door hier jouw gegevens in te vullen. Uiterlijk 15 februari ontvang je van ons de instructies met link om digitaal deel te nemen. Heb jij nu al vragen? Mail ze gerust naar Maaike Broekhuis.