Digitalisering en technologisering veranderen de komende jaren regio’s, steden en dorpen in de hele wereld en dus ook in Nederland. Om antwoord te geven op deze transitie, ondertekenden op donderdag 3 december 2020 staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) samen met minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (JenV) de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’.
Dit doen zij samen met bestuurders van 16 gemeenten en 2 provincies, een waterschap, 15 bedrijven en 14 maatschappelijke organisaties. De komende twee jaar pakken de partners twaalf complexe smartcityvraagstukken op om de smart city verder te brengen. Initiatiefnemers zijn Agenda Stad, Stedennetwerk G40 en de Future City Foundation. Een resultaat om trots op te zijn.
Waarom de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’?
Door internet en technologische toepassingen worden objecten en gebruikers daarvan in de fysieke ruimte met elkaar verbonden tot een intelligent netwerk. Alles en iedereen kan met elkaar communiceren. Afstand wordt daardoor minder relevant en de samenleving veel flexibeler. Hierdoor ontstaan nieuwe kansen om steden duurzamer te maken. Maar het brengt ook risico’s op het gebied van privacy en democratie met zich mee. Om kansen te benutten en risico’s te vermijden, worden in deze City Deal goede afspraken gemaakt en nieuwe werkwijzen ontwikkeld. De deal richt zich op het veranderen van de processen die regio’s, steden en dorpen gebruiken bij het ontwerpen, inrichten, beheren en besturen. De City Deal wordt daarom ook genoemd in de Nationale Omgevingsvisie.
Partners City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’
De volgende overheden, bedrijven en maatschappelijke ondertekenen de City Deal: Gemeente Almere, AM, Gemeente Amersfoort, Amsterdam Smart City, Gemeente Apeldoorn, Arcadis, Argaleo, BNA, BNSP, BPD, Gemeente Breda, BTG, Gemeente Capelle aan den IJssel, Civity, Gemeente Den Haag, Gemeente Deventer, DHM Infra, Economic Board Utrecht, ELBA\REC, Gemeente Enschede, FIWARE Foundation, FME, Gemeente Heerlen, Heijmans, Gemeente Helmond, Gemeente ‘s-Hertogenbosch, Ministerie van IenW, ICTU, Ministerie van JenV, Kadaster, Kennedy Van der Laan, Gemeente Maastricht, NVTL, Provincie Overijssel, OverMorgen, phbm, Platform31, Politie, RVO, Rijksvastgoedbedrijf, Gemeente Roeselare (België), Gemeente Rotterdam, Gemeente Sittard-Geleen, Waterschap Vallei en Veluwe, VodafoneZiggo, We-Consultants, Provincie Zuid-Holland, Gemeente Zwolle.
Deze City Deal wordt daarnaast gesteund door VNG en de Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven.